Tohumdan fide yetiştirme işlemi epey meşakkatli bir yoldur. Öncelikle sabır, zaman ve bilgi gerektirir. Tohumdan fide yetiştirip, onun büyüdüğünü görmek ve mahsulünü yemek dünyanın en güzel duygusudur.
Tohum aşamasında yapılması gerekenler
Evde tarım işleriyle uğraşacaklar için tohum aşamasında yapılması gerekenler basit ve titizlik isteyen işlerdir. Bu aşamada tohum almak ve tohumları ekime hazırlamak, bir sıra işlemden geçmekte. Her tohumun ekim zamanı farklı olduğu için, sizin tohumlarınız bu zaman gelmeden elinizde hazır olması gerekir.İşte yapmanız gerekenler
Önce evde sebzelerden tohum alırken, örnek olarak verecek olursam biber, domates, salatalık, limon çekirdeği gibi sebze ve meyve çekirdeklerini yıkayıp, kurutun. Bunun dışında tohumlarınızı ekmek yerine bir sonraki yıla saklayabilirsiniz. Hemen ekime geçecekseniz bir gün boyunca bir bardak su içinde bekletin. Bu işlemin ardından ekeceğiniz kapları hazırlayın, toprak olarak torf ve perlit karışımı olan bir toprak kullanın derim. Perlit toprağınızın hava almasını sağlayarak sizin tohum ve fidelerinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.Tohumlarınızı toprağa 1 - 2 cm derine gömün, daha fazla derine ektiğiniz tohumlarınız geç çıkacaktır, buna dikkat edin. Ekimi yaptıktan sonra can suyunu vermeyi unutmayın ve saksınızın üzerini bir poşet veya streç folyo ile kapatınız. Bu şekilde kapadığınız saksınız, küçük bir sera vazifesi görüp, tohumlarınızı nemli tutacaktır.
Ektiğiniz tohuma göre çimlenme süreleri farklılık gösterir bunu unutmayın, işte sabır burada devreye giriyor. 10 gün ile 20 gün arası çimlenme süresi olan tohumlarınızı incelediğinizde bir bir çıktıklarını göreceksiniz. Tohumları tek tek ekmediyseniz, çıkan fideler sık olacaktır ve bu durum bir süre sonra fidelerin gelişimini engeleyeceğinden cılız kalma ihtimali yüksektir. Bu gibi durumda fideleri artık tek tek yeni yaşam alanlarına almanız gerekir. Bu saksı, tarla, varsa bahçenizde hazırlayacağınız bir toprak yer olabilir. Kolay gelsin...
Etiketler: tohum, fide, ekim, toprak, torf, perlit, sera